Hopp til innhold

Tilbake til arkivet

Kadett Tiril Bolstad, Luftkrigsskolen Kull Arntzen (71) nr. 3 des. 2021

Vi er ikke sterkere enn det svakeste leddet

I 2020 gjennomførte Forsvaret en spørreundersøkelse om mobbing og seksuell trakassering (MOST) som ansatte og menige i tjeneste de siste seks månedene, skulle besvare. Dette var andre gang undersøkelsen ble gjennomført.

Tema: Maritim Luftmakt
Lesetid: 7 min

Hensikten med undersøkelsen er å få et anslag på hvor mange som utsettes for mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret. I tillegg gir den et bilde på hvilke grupper, altså alder og kjønn, som opplever hva. Tabellene som er inkludert i artikkelen, viser forekomsten av mobbing og seksuell trakassering, fordelt på alder, personellgruppe og organisasjonstilhørighet. I tillegg gir den et bilde av fordelingen mellom kvinner og menn.

Resultatene fra 2020 viste bedre tall enn i 2018, men likevel uttalte forsvarssjef Eirik Kristoffersen følgende: Jeg er skuffet over omfanget av mobbing og seksuell trakassering, selv om resultatene viser en liten nedgang siden undersøkelsen i 2018. (Forsvaret, 2021).

Kadettstyrt seminar

Som en reaksjon på resultatene fra spørreundersøkelsen, arrangerte kadettene på Luftkrigsskolen et MOSTseminar i mai i år. Tanken bak dette var å legge til rette for et seminar for kadetter, av kadetter. En viktig prioritering fra ledelsen, mener jeg. Ved å diskutere tematikken i fellesskap, tilrettelegge for hva vi synes er relevant å snakke om, og å høre personlige erfaringer fra medkadetter, gir de fire bokstavene MOST, mobbing og seksuell trakassering, mer betydning enn å lese om det i en brosjyre. Personlig mener jeg at det viktig at vi som kommende og unge ledere har et bevisst forhold til tematikken og forstår viktigheten av forebyggende arbeid.

Mangfold

Forsvaret er en stor organisasjon, og arbeidsplassen til mange forskjellige personer. Det er fint at det er plass til mangfoldet. Jeg vil påstå at det å jobbe med mennesker som ser annerledes enn deg på ting, og tenker annerledes, er sunt for arbeidet som utføres. I tillegg er det viktig for personlig utvikling. I løpet av de årene jeg har fått lov å være en del av organisasjonen har jeg møtt mange flinke folk som står på hver dag, og som ønsker å gjøre jobben sin på en god måte. Det er både motiverende og inspirerende. Mangfoldet bidrar til at det alltid er noe å strekke seg etter og at man får nye perspektiver. Sammen får vi utnyttet potensialet i fellesskapet, og det skal tas vare på.

Fellesskapet består av mange. Derfor er det viktig å huske på følgende setning: «Ingen er bare det du ser». Denne setningen dannet grunnlaget for seminaret på Luftkrigsskolen. I en travel arbeidshverdag kan det være nyttig å minne seg selv på dette. Om det er uenighet i diskusjoner, misforståelser under oppdragsløsning eller konflikter på lunsjrommet, må vi aldri glemme at det står et unikt individ på andre siden, som kanskje har en annen oppfattelse av situasjonen enn det du selv har.

Ung leder ung

Etter iverksettelsen av utdanningsreformen (URE) er det åpnet for å søke krigsskole rett fra videregående skole. Allerede som 21åring kan du havne i rollen som troppssjef på avdeling, uten å ha hatt en eneste dag i tjeneste før utdanningsstart. En 21åring kan altså oppleve og sitte med personellansvar for 40 soldater, og soldatene har vedkommende som nærmeste foresatte.

Undersøkelsen viser at utfordringen ligger hos de yngste i organisasjonen (FFI, 2021). Dette understreker hvorfor det er så viktig å ha et bevisst forhold til tematikken på krigsskolene, og forstå hva som kan virke forebyggende. «Unglederung» er ikke et nytt fenomen. I dette ligger det både fordeler og utfordringer. Fordelene er at man enklere kan forstå hverandre og relatere til hverandres tankesett og handlingsmønster. Utfordringen ligger i at man kan miste et tydelig skille på hvem som er ansvarlig, og det kan skeie ut dersom man ikke respekter hverandre posisjoner. Som kommende ung leder er det derfor noen nøkkelpunkter jeg har trukket ut som jeg selv ønsker å være bevisst den dagen jeg skal ut og lede andre unge.

Det er viktig at vi som kommende og unge ledere har et bevisst forhold til tematikken og forstår viktigheten av forebyggende arbeid

Eksempelets makt

Jeg tror at første steg på veien ligger i å være et godt forbilde. I mine øyne er det nytteløst å skulle fortelle noen hvordan de skal oppføre seg dersom man ikke etterlever forventingene selv. Eksempelets makt er et uttrykk jeg liker godt fordi det er mye kraft i de to ordene. En overordnet som behandler andre ufint, eller som ikke tilrettelegger for et trygt miljø, vil oppleve at de rundt seg kan speile dette. Det fører altså til en negativ utvikling i gruppen, og skaper utrygghet. Derfor mener jeg at man skal være bevisst nettopp eksempelets makt, og ha selvinnsikt til egne holdninger og atferd. Jeg mener det er viktig å være bevisst det faktum at andre ser opp til deg, og utnytte dette positivt ved å utføre pålagte oppgaver på en god måte og gripe muligheten til å være noens forbilde.

Makker

Makkertjeneste er et konsept som man blir introdusert til allerede i begynnelsen av rekruttperioden. Det handler om å ta vare på makkeren sin, og de rundt seg. Det er ikke bare viktig da, men også etter endt rekruttskole og i løpet av karrieren. Forsvaret er en organisasjon hvor samarbeid er et viktig, og vi trenger hverandre for å nå målet. Men det hjelper ikke å ta vare på makkeren sin, hvis man ikke kan oppføre seg mot resten.

Verdigrunnlag

I forlengelse av begrepet makkertjeneste, vil jeg også trekke inn Forsvarets kjerneverdier respekt, ansvar og mot. Jeg liker at disse tre begrepene er relevante i forhold til alt vi gjør, uavhengig av situasjon og kontekst. Det gjelder også når vi snakker om MOST.

Som fremtidig leder er det spesielt tre ting jeg vil trekke frem som relevant for kommende og unge ledere. Det første handler om å ha respekt for tematikken, og forstå hvorfor det er viktig å jobbe med den. En leder, og et forbilde, som gjør nettopp dette vil antagelig oppleve at de rundt seg også vil respektere tematikken. Det vil igjen føre til at arbeidet blir enklere, fordi de involverte vil anse det som verdifullt.

Det andre jeg vil trekke frem, er å ta ansvar for fasilitering og få oversikt over situasjonen i gruppen. For å gjøre dette må man heve blikket, og identifisere eventuelle utfordringer. Jeg mener at en leder som ikke ser de rundt seg, og som ikke har noen relasjon til gruppen vedkommende er ansvarlig for, ikke vil ha gode nok forutsetninger til å forstå hva som er nødvendig å jobbe med.

Det tredje poenget er å ha mot til å endre negativ kultur. Dersom en opplever at avdelingen man kommer til er preget av at man ikke tar hensyn, har lett for å bagatellisere situasjoner eller snakker nedlatende om tematikken, må man tørre å heve stemmen og utfordre. Jeg tror at det, ved ytterste konsekvens, kan være avgjørende for individer i gruppen.

Undersøkelsen viser at utfordringen ligger hos de yngste i organisasjonen

Engasjerende problemstillinger

En felle som er lett å gå i når man jobber med tematikken, er å svare det som er forventet. Dette så vi på som en utfordring da vi arrangerte MOSTseminaret ved skolen. Når eksterne foredragsholdere blir leid inn for å holde forebyggende seminarer har jeg erfart at det er vanskelig å få relevante og engasjerende problemstillinger. Et eksempel er at vi gjerne blir stilt ovenfor dilemmaer eller problemstillinger som skal besvares, men jeg aldri opplevd at noen svarer noe annet enn det svaralternativet som åpenbart er det riktige. Det er enkelt å svare det forventede, men i praktisk utførelse er det vanskeligere. Da vi planla seminaret, valgte vi bevisst å bruke eksempler basert på erfaringer fra kadettene selv. Når du blir satt i en situasjon hvor personen som eksemplet omhandler sitter i samme rom som deg, dukker det opp nye perspektiver under diskusjonene. For å oppnå dette er det viktig med en åpenhetskultur og trygghet i gruppen. Takket være øvelser og fasilitering fra de ansatte på Luftkrigsskolen, var dette mulig, og det var utrolig verdifullt.

Sammen er vi fellesskapet

For å oppsummere: kommende og unge ledere må ha forståelse for hva MOST går ut på, og hvorfor det er relevant å jobbe forebyggende. Dersom noen i din avdeling opplever noe som er ugreit vil det kunne påvirke fellesskapet, og fellesskapet skal vi ta godt vare på. Når vi er små lærer vi at vi ikke skal slå, eller gjøre andre vondt. Et stygt blikk, eller en kald skulder, kan smerte like mye, men det aksepteres allikevel oftere enn fysisk skade. Vi har alle et ansvar, vi skal ha respekt for hverandre og vi skal ha mot til å si fra hvis noe ikke er greit. Sammen er vi fellesskapet, og vi er ikke sterkere enn det svakeste leddet.

Referanser:

  1. Forsvaret. (2021, 22.02). Forsvarets undersøkelse om mobbing og seksuell trakassering. Hentet fra: https://www.forsvaret.no/aktueltogpresse/aktuelt/most2020
  2. Fasting, K., Køber, P.K. & Strand, K. R./FFI. (2021, 15.02). Mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret – resultater fra MOSTundersøkelse 2020. (21/00414) Hentet fra: https://publications.ffi.no/nb/item/asset/dspace:6975/2100414.pdf
annonse