Luftvingens understøttelse
Helt siden opprettelsen har 333 skvadron og deres store langtrekkende overvåkingsfly vært selve spydspissen i norsk maritim luftmakt. Men selv om P3 Orion, og om kort tid P8 Poseidon, er den synlige utøveren av luftmakten, så ligger det et stort apparat bak for å understøtte og utnytte en slik kapasitet til det fulle.

Maritime patruljefly (MPA) som Orion eller Poseidon er spesielle ved deres evne til å operere i mange domener samtidig. Flyets hovedkapasitet og oppgave er antiubåtkrigføring, men flyet har sensorer som i tillegg gir dem god kapasitet til å overvåke aktivitet på overflaten, i luften og også det elektromagnetiske spektrum. Flyets størrelse og bemanning gjør også at man kan operere i alle disse domenene samtidig. Det gjør dem til en formidabel overvåkingskapasitet enten oppgavene dreier seg om enkelt fiskerioppsyn, kontroll med russiske overflatefartøy og ubåter eller overvåking av avanserte våpentester i våre nærområder. Totalt sett gjør dette MPA til et av Forsvarets viktigste verktøy i oppgaven med å hevde egen suverenitet, ivareta nasjonens suverene rettigheter og ikke minst bidra til situasjonsforståelse og etterretning i våre nærområder.
SKARPE OPERASJONER HVER DAG
Oppdragene skiller også 133 luftving på Evenes og Andøya fra mange andre militære avdelinger. De fleste av dem er utdanningsavdelinger som gis operative oppdrag enkelte ganger. Vi løser skarpe oppdrag med store deler av avdelingen hver eneste dag. Enten det er på oppdrag fra Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) som ønsker oversikt over russisk militær aktivitet i Barentshavet, eller oppdraget er innhenting av annen etterretningsaktivitet, så er det den faktiske situasjonen i våre nærområder som setter rammen for luftvingens oppgaver. Det betyr at oppdragene i stor grad er etterretningsdrevet og må løses målrettet og tidsriktig for å få den ønskede effekt. Selv om vi dekker et stort havområde og oppdragene gjerne kan vare i over ti timer, så blir resultatet best dersom maritime operasjoner blir reelle fellesoperasjoner der Etjenesten, FOH, Sjøforsvaret og Luftforsvaret sammen bidrar til måloppnåelsen.
MPA er et av Forsvarets viktigste verktøy i oppgaven med å hevde egen suverenitet, ivareta nasjonens suverene rettigheter og ikke minst bidra til situasjonsforståelse og etterretning i våre nærområder
MISSION SUPPORT: MASC
Disse rammefaktorene førte til at 333 skvadronen kan sies å ha vært den første avdelingen i Luftforsvaret som i stort omfang holdt seg med en mission support avdeling. Hos oss heter denne avdelingen MASC (Maritime Air Support Center) og understøtter flybesetningene direkte i oppdragsløsningen. Grovt sett kan man dele oppgavene på MASC i tre. En briefseksjon som ivaretar forberedelsene som skal utføres i forkant av et oppdrag. En debriefseksjon som tar imot all informasjon flybesetningen har med seg tilbake og analyserer denne. Og en eseksjon som støtter de to øvrige samt ivaretar behandling og rapportering av all etterretningsinformasjon.
I forkant av et oppdrag vil briefseksjonen analysere oppdraget som er gitt og ikke minst hva operativ myndighet ønsker at vi skal utføre. Basert på oppdraget vil nødvendig etterretningsinformasjon innhentes om de objektene man ønsker å se nærmere på og det kan igjen påvirke oppsett av sensorer eller bemanning for det enkelte tokt. Siden oppdragene er så langvarige som de er, ivaretar også MASC mye av forberedelsene for flybesetningen ved å gjennomgå alle ordrer og finne det som er relevant informasjon både om vær, annen flyaktivitet i området, luftromskontroll osv. På den måten kan flybesetningen fokusere all sin energi mot hvordan de vil løse oppdraget i luften og ikke bruke unødvendig mye ressurser og energi på å gjennomgå ikkerelevant informasjon.
På samme måte vil debriefseksjonen etter et oppdrag raskt innhente informasjon og logger fra flybesetningen. Deretter kan besetningen fokusere mot hvile og nytt oppdrag, mens MASC henter ut detaljer fra sensorer og opptak gjort underveis. Med dagens sensorer i flere domener er det store datamengder som skal gjennomgås, og utviklingen vi ser tyder på at denne oppgaven bare blir større og større. På mange måter er ikke lenger hovedoppgaven å få med nok informasjon hjem, men heller å finne den relevante informasjonen i den enorme datamengden som blir innhentet. Til slutt vil også debriefseksjonen ivareta rapportering videre til høyere enhet om de resultater oppdragene har gitt, slik at de kan benytte informasjonen i sine vurderinger, analyser og videre planlegging. Så selv om et normalt MPA tokt i seg selv er langt, så er det mange timers arbeid både i for og etterkant som gir Forsvaret verdien av informasjonen flyene innhenter.
TEKNISK STØTTE
Men det er ikke bare på operativ side at understøttelsen av MPA operasjoner krever en organisasjon som i stor grad opererer langt utover det som er «normal» arbeidstid. Dette er store fly som opererer i et tøft miljø langt mot nord og ofte i dårlig vær. Det stiller store krav til teknisk vedlikehold og fasiliteter for å utføre dette arbeidet trygt og forsvarlig. Mange ulike sensorer om bord krever også mange ulike spesialiteter blant det tekniske personellet, og dette gir en spesiell utfordring nå som vi er i ferd med å skifte flytype. Ved innføringen av P8 Poseidon innføres også et helt nytt kvalitetssikringssystem innenfor flyvedlikehold. European Military Airworthiness Requirements (EMAR) er den militære varianten av dagens felles europeiske standard. Å få en felles standard å måle eget vedlikehold opp mot er positivt for Luftforsvaret. Det vil blant annet kunne gi oss mulighet til tettere samarbeid og integrasjon med våre allierte samarbeidspartnere. Men det gir en ekstra utfordring i innfasingen av en ny flytype samtidig som vi flytter aktiviteten fra Andøya til Evenes.
Store og tunge fly krever også et godt utbygget støtteapparat på bakken. Store operative flater må vedlikeholdes og tungt materiell skal håndteres. Å flytte en P8 på 70 tonn og et vingespenn på nesten 40 meter kan være krevende nok i norsk vintervær. Mye krever da også spesialutdanning og ikke minst erfaring for å gjøres på en trygg måte. Store investeringer kreves samtidig i tilpasset bygningsmasse, og det er dimensjoner over det som trengs. For eksempel har hver av de nye hangarene som bygges på Evenes en gulvflate på
ca 3 mål og en takhøyde på ca 15 meter.
MANGE VIKTIGE BRIKKER
Totalt sett er det derfor en stor organisasjon og mange ulike spesialfelt som understøtter et maritimt patruljefly på oppdrag. 133 luftving på Evenes blir da også en spennende stasjon der det jobbes med skarpe operasjoner døgnet rundt. Sammen med QRAberedskap med F35 kampfly vil det være forberedelser og etterarbeid til operative tokt med P8 nærmest døgnet rundt. Om ikke flybesetningen er kommet på jobb enda, så er det teknisk personell som forbereder flyene, det er mission support personell som innhenter nødvendig forhåndsinformasjon og det er folk på kjøkkenet som produserer flymat til besetningene som om noen timer skal ivareta Norges interesser over Barentshavet. Og lenge etter at besetningene har lagt seg og hviler ut for neste oppdrag er det personell i luftvingen som sørger for at FOH får den informasjonen de etterspurte. Sammen utgjør de alle de brikkene 133 luftving består av i skarpe operasjoner for Norge hver eneste dag.