Verdensrommet i den nye luftdoktrinen
Rett før jul i 2018 ble den nye Forsvarets doktrine for luftoperasjoner (FDL) publisert. Doktrinen er gyldig for alle luftoperasjoner i hele det norske forsvaret, og er utarbeidet av Luftkrigsskolens luftmaktsmiljø på vegne av Sjef Luftforsvaret, som er ansvarlig for utgivelsen.

Underveis i arbeidet har vi støttet oss på en rekke andre luftmaktsdoktriner og andre publikasjoner, samt et stort antall fagfolk omkring i hele Forsvaret. Doktrinen har også vært på tre høringsrunder før den ble godkjent av forsvarssjefen.
Denne korte artikkelen skal ikke på noe vis redegjøre for hele den nye doktrinen, men snarere ta opp noen problemstillinger knyttet til verdensrommet som domene for militære operasjoner, og dermed også begrunne noen av de valg vi doktrineskrivere har gjort i forbindelse med omtalen av verdensrommet i den nye FDL.
Air & Space
For det første er dette ikke en doktrine for norsk militær anvendelse av verdensrommet. Noen internasjonale luftmaktdoktriner tenderer til å forsøke å skrive en doktrine både for luftoperasjoner og for operasjoner i verdensrommet i samme dokument. Amerikanerne snakker gjerne om Air & Space Operations – tidligere het det til og med Aerospace operations. USAF argumenterte gjerne for at luft- og verdensrommet skulle betraktes som et uatskillelig domene. Årsaken til dette lå nok i en budsjettkamp – hvilken amerikansk forsvarsgren skulle nyte godt av den store satsingen på verdensrommet? Senere har de altså endret til det mer edruelige Air & Space operations. USAF har derfor ikke lenger en egen doktrine om verdensrommet, men det amerikanske forsvaret har en som helhet (Joint Pub 3-14 Space Operations, ny utgave 10 April 2018).
NATOs forsøker imidlertid en variant der luft- og romoperasjoner omtales i samme publikasjon, men i hver sin del. AJP 3-3 heter da også Allied Joint Doctrine for Air & Space Operations.
Sjef Luftforsvaret ikke har noe særegent ansvar for verdensrommet innen det norske forsvaret
Rommets betydning for luftoperasjoner
Vi fant hurtig ut at Sjef Luftforsvaret ikke har noe særegent ansvar for verdensrommet innen det norske forsvaret, den nye norske doktrinen for luftoperasjoner er derfor ikke todelt på samme vis som Natodoktrinen.
Det betyr at FDL i all hovedsak drøfter verdensrommets betydning for luftoperasjoner og ikke per se andre typer militære operasjoner – eller at den legger vekt verdensoperasjoner i seg selv. Doktrinen legger med andre ord vekt på hva kapabiliteter i verdensrommet betyr for moderne luftoperasjoner. Og her er det mye å ta tak i – verdensrommets betydning for luftmilitære operasjoner øker nesten for hver dag som går. Det skulle være nok å nevne ulike former for navigasjons- (PNT) og sambandssystemer, som benyttes ikke bare til å navigere eller til godt gammeldags samband, men også til ulike våpen, forskjellige former for datautveksling og ikke minst til etterretning, bare for å nevne noe.
Til tross for dette har vi allikevel valgt å vie noe plass til verdensrommet som operasjonsmiljø (kapittel 2.2). Der pekes det blant annet på hva som skiller verdensrommet fra det vi forenklet kan kalle luftrommet. Her kan nevnes spesielt at verdensrommet er å betrakte som en global allmenning, hvor alle kan ferdes fritt og dermed bevege seg over andre staters territorium, noe som kan gi en stor militær fordel om en har de rette kapabilitetene i rommet.
I tillegg har vi viet verdensrommet plass i doktrinens kapittel 5 (operativ støtte). Her heter det første delkapittelet «Støtte fra verdensrommet». Her beskrives et romsystem prinsipielt sett, ulike typer romoperasjoner defineres og doktrinen drøfter kort «Norsk luftmakt og verdensrommet». Her understrekes det at Forsvaret bør vektlegge robusthet i kommunikasjons- og PNT-systemer, samt at det poengteres «norsk militær satsing på verdensrommet er nøktern» (s. 109). I tillegg vektlegges betydningen av GPS særskilt gjennom en egen tekstboks.
Verdensrommets betydning for luftmilitære operasjoner øker nesten for hver dag som går
Uklart ansvar
Fra et doktrinelt ståsted er det en betydelig utfordring å skrive en slik doktrine når en norsk militær verdensromsdoktrine ikke eksisterer, samtidig som det er uavklart hvem som har «ansvar» for domenet verdensrommet i norsk militær sammenheng. Dette har medført at vi landet ned på noe av en hybrid hva gjelder denne doktrinens behandling av verdensrommet. Vi har omtalt det, definert det og redegjort for ulike operasjonstyper og ikke minst understreket verdensrommets betydning for norske luftoperasjoner. Men dette er altså IKKE en norsk verdensromsdoktrine.
Vi anbefaler imidlertid på basis av arbeidet at det må tydelig avklares hvilken enhet i Forsvaret som skal ha ansvar for å drifte og videreutvikle norske kapasiteter i verdensrommet – samtidig som det da også bør skrives en egen norsk militærdoktrine for verdensrommet som domene – en norsk doktrine for militære romoperasjoner er herved etterlyst!