Sammen er vi sterke
Vår sikkerhet er avhengig av samarbeid med allierte land. Samarbeidet om nye, femtegenerasjons kampfly er ett eksempel. Et annet er Øvelse Trident Juncture, som bidro til vår felles sikkerhet ved å vise at NATO vil komme sine medlemsland til unnsetning i krise og krig.

I litt over ett år har vi fløyet F-35 i Norge. Vårt nye femtegenerasjons kampfly har medført store endringer for Luftforsvaret. Men hele Forsvaret vil merke endringene F-35 bringer med seg. Kampflyet har kapasiteter som var science fiction for ikke så mange år siden. Kapasiteter som kommer hele Forsvaret til gode.
F-35 er resultatet av et samarbeid mellom flere nasjoner. Utviklingen og anskaffelsen av relevant forsvarsmateriell har blitt så kostbart at multilateralt samarbeid i økende grad tvinger seg frem som den eneste mulige måten å gjøre det på.
Da vi før andre verdenskrig ville anskaffe nye jagerfly, viste det seg at det ikke var noen moderne fly å oppdrive. De få flyene vi fikk levert før krigen, var enten utdaterte allerede, eller manglet vesentlige komponenter for å fungere etter hensikten. Vi hadde
til og med egenproduserte kampfly i vår portefølje. Vi ville gjerne gjøre mest mulig selv.
Da invasjonen kom, stod vi alene. Med et svakt forsvar; dårlig trent og med utdatert utstyr. Etter kort tid fikk vi hjelp av britiske, franske og polske styrker. Men bistanden var dårlig planlagt, og vi hadde ingen plan for å ta dem imot, langt mindre hvordan vi best kunne bruke hjelpen.
Vi lærte mye av andre verdenskrig. Men særlig to ting er det verdt å reflektere over i denne sammenheng. For det første lærte vi at demokrati, fred, frihet og menneskerettigheter må forsvares. De må kjempes for – med makt om nødvendig. For det andre lærte vi at dette ikke er en oppgave Norge kan klare alene. Derfor var Norge et av landene som var med på å ta initiativ til NATO – verdens mest vellykkede forsvarsallianse.
For at styrker fra 29 medlemsland skal kunne operere sammen, må det øves. For at landet som har behov for støtte skal kunne ta imot og nyttiggjøre seg støtten, må det øves på mottak av allierte styrker. Vertslandsstøtte i et slikt omfang må også øves i fredstid. Og for at det svært komplekse samspillet mellom sivil og militær sektor vi kaller totalforsvaret skal kunne fungere i krise og krig, må det øves. Alt dette fikk vi gjort hos oss gjennom øvelse Trident Juncture.
For at styrker fra 29 medlemsland skal kunne operere sammen, må det øves
Det er for tidlig å trekke konklusjoner fra øvelsen. Men vi vet at vi har fått øvd viktige deler av Forsvaret og totalforsvaret. Vi vet at øvelsen ga et nytt engasjement for totalforsvaret i alle sektorer, ikke bare Forsvaret. Og vi vet at det er en rekke momenter vi kan trekke lærdom fra. Men det at vi har lykkes med å ta imot et stort antall allierte soldater og store mengder materiell, gjør at øvelse Trident Juncture må kunne betraktes som en stor suksess.
For å fylle alliansen med innhold trenger vi imidlertid mer enn bare øvelser, stabsarbeid og planer. Bilaterale og multilaterale avtaler, regionalt samarbeid og samarbeid med den europeiske union kan bidra til slikt innhold. Det tyskledede Framework Nation Concept, den britisk ledede Joint Expeditionary Force og vårt eget, nordiske samarbeid NORDEFCO, er alle eksempler på å fylle alliansen med innhold.
NORDEFCO-samarbeidet er spesielt fordi to av landene ikke er medlemmer av NATO. Likevel deltok de tungt i øvelse Trident Juncture. Derfor var det 31 deltakerland på øvelsen, ikke kun de 29 medlemslandene. Det er en økende erkjennelse av at en sikkerhetspolitisk krise i Norden ikke vil ramme bare ett land. Derfor var bidragene fra Sverige og Finland svært velkomne.
Våre sikkerhetspolitiske ambisjoner for øvelse Trident Juncture 2018 er oppfylt. Vi har fått økt oppmerksomhet om våre kjernesaker i alliansen
Norge har lenge arbeidet for at NATOs oppmerksomhet igjen skulle rettes mot nordområdene generelt, og havområdene i nord spesielt. At en amerikansk hangarskipsgruppe, ledet av USN Harry S. Truman, øvde i våre nærområder for første gang på 25 år, viser NATOs og USAs økte interesse av å opprettholde kontrollen i nordområdene.
Våre sikkerhetspolitiske ambisjoner for øvelse Trident Juncture 2018 er oppfylt. Vi har fått økt oppmerksomhet om våre kjernesaker i alliansen. Vi har demonstrert effektivt transatlantisk samarbeid. Og vi har vist at NATOs grunnleggende prinsipp fortsatt i aller høyeste grad er gjeldende: En for alle, alle for en.
Anskaffelsen av det femtegenerasjons kampflyet F-35 er ett av mange grep vi gjør for å sikre at vi har en troverdig nasjonal forsvarsevne, med et relevant forsvar med kampkraft og bærekraft over tid. Vi er medlem av en troverdig og slagkraftig forsvarsallianse. Sammen skal disse to sikre at vi aldri får bruk for noen av dem. For det er sammen vi er sterke.