På vei mot et femte generasjons Luftforsvar
Innføringen av F-35, kombinert med den nye langtidsplanen for forsvarssektoren, gir oss en gylden mulighet til å utvikle et femte generasjons Luftforsvar. Begrepet har etterhvert begynt å feste seg, i alle fall i de indre lyseblå kretser.

Det er vanlig å benytte generasjonsbegrepet innenfor teknologien og i Luftforsvaret er det ofte koblet opp mot ulike generasjoner av kampfly. Det er nok mange måter å definere de ulike generasjoner på, men typisk handler det om prinsipper for selve konstruksjonen på flyet, dvs konstruksjonsprinsipper som ikke er mulig å oppgradere underveis. Som et eksempel omtaler vi gjerne F-16 som et fjerde generasjons, eller endog som et 4,5 generasjonsfly, grunnet diverse oppgraderinger underveis. Oppgraderingene rokker imidlertid ikke ved selve grunnkonstruksjonen som gir flyet dets egenskaper. F-35 blir imidlertid karakterisert som et femte generasjon kampfly grunnet en grunnplattform med lav signatur og integrerte og innebygde sensor/våpenløsninger etc. Grunnkonstruksjonen er av en slik karakter at ny teknologi og oppgraderinger ikke lar seg integrere sånn uten videre uten at det ødelegger flyets grunnleggende egenskaper. Det er med dette som utgangspunkt vi nå har begynt å tegne et bilde av et femte generasjons Luftforsvar.
Fremtidens Luftforsvar består av moderne systemer
Vi stjeler litt av terminologien fra kampfly og appliserer det på utviklingen av fremtidens Luftforsvar. Nå kan jo det virke litt vel pompøst, men faktum er at fremtidens Luftforsvar i all hovedsak vil bestå av moderne systemer som har tatt betydelige steg opp på teknologistigen. Når vi når full operativ kapasitet med F-35 i 2025, vil også andre strukturelementer være innfaset eller på vei inn i Luftforsvaret, gitt at den nye langtidsplanen implementeres. Det er nok å nevne nye maritime helikoptre, nye redningshelikoptre, nytt maritimt patruljefly, nytt områdeluftvern. I tillegg skal våre stridsbaser utvikles slik at de er i stand til å understøtte operasjoner på alle konfliktnivåer, hvilket tilsier behov for ny teknologi knyttet til bla sikring og beskyttelse.
Personellintensive løsninger er dyre og må i større grad erstattes av moderne teknologi for bla overvåking og beskyttelse av våre baser. Vår taktiske K2 entitet skal videreutvikles til å kunne planlegge og gjennomføre femte generasjons operasjoner.
System av systemer
I den nye langtidsplanen er det forslått at GIL, i tillegg til å være styrkeprodusent, også skal være styrkesjef. GIL får dermed også et økt ansvar i operasjonssøylen herunder å sørge for at våre femte generasjons kapasiteter utnyttes til sitt fulle potensial. Det er ikke tilstrekkelig med et femte generasjons kampfly. F-35 åpner opp for nye konsepter mht hva som kan gjøres og hvordan det kan gjøres. Anskaffelsen av F-35 må derfor reflekteres i våre konsepter og planer for luftoperasjoner. F-35 må anvendes som F-35 og ikke som en moderne F-16. Til tross for at F-35 kan gjøre svært mye autonomt, bør vi legge til grunn i den videre utvikling at F-35 skal integreres i et system av systemer, både i Luftforsvaret og Forsvaret for øvrig. I de kommende årene bør derfor F-35 anses som ledestjernen for hvordan Luftforsvaret må videreutvikles innenfor alle deler av virksomheten vår, det være seg operasjoner, trening, simulering, vedlikehold, logistikk og sist men ikke minst, utvikling av personell og kompetanse for fremtidens luftforsvar. Alt dette for å kunne utnytte og fullt ut realisere det potensialet som den nye teknologien muliggjør.
Teknologi og kompetanse
Selv om jeg i dette korte innlegg gjør meg til talsmann for betydningen av teknologi, er det selvsagt ikke snakk om enten teknologi eller personell. Det er selvsagt både og; uten dyp innsikt og kompetanse innenfor alle deler av virksomheten vil vi underprestere. Vi må derfor ha en helhetlig tilnærming, hvor alle byggeklosser utvikles parallelt. Det skal brukes et uhyggelig antall milliarder kroner på moderne våpensystemer de kommende årene, og det er vår jobb å sørge for at investeringene utnyttes til det fulle. Det vil for eksempel være beklagelig om vi tvinges til å anvende F-35 som et fjerde generasjons kampfly, fordi øvrige “systemer av systemer”, herunder vår kompetanse, ikke har holdt tritt med utviklingen. Jeg er ikke et sekund i tvil om at teknologien kommer, spørsmålet er mer om vi makter å utvikle de andre deler av virksomheten tilsvarende.
F-35 må anvendes som F-35 og ikke som en moderne F-16
Fellesoperativt fokus
Det er heller ikke tilstrekkelig å jobbe på de “indre linjer” i Luftforsvaret alene. Luftmakt eksisterer og opererer ikke i et vakuum. Reisen mot et femte generasjons luftforsvar og operasjoner må derfor gå hånd i hånd med våre kollegaer på land og til vanns. Sammen med dem må vi utvikle vår forståelse og konsepter for hvordan femte generasjons kapasiteter kan understøtte -og integreres i deres system av systemer for å skape fellesoperative effekter. Det er også på det fellesoperative nivået de viktigste prosesser foregår mht hva som skal gjøres. Luftforsvaret må derfor i økende grad rette fokus mot dette nivået, herunder bygge den kompetanse, som er nødvendig for å skape større innflytelse på hvordan fremtidens luftkapasiteter best kan utnyttes. Vi må bevege oss litt bort fra det taktisk fokuserte luftforsvar til et mer operasjonelt/strategisk fokus. Det komme ikke av seg selv, men må forfølges målrettet gjennom utvikling av våre beste menn og kvinner. Logistikken er gjerne den begrensende faktoren under operasjoner og nye systemer bringer med seg nye logistikkonsepter, hvor industrien nå har en helt annen rolle enn tidligere. Utviklingen skjer derfor også i økende grad i et nært samspill med industrien. Vi må revisitere vårt konseptuelle tankegods, ikke minst i lys av det strategiske trusselbildet. Nye systemer gir nye muligheter. Gårdagens konsepter og planer må testes og videreutvikles i lys av morgendagens teknologi og trusler.
Når vi når full operativ kapasitet med F-35 i 2025, vil også andre strukturelementer være innfaset eller på vei inn i Luftforsvaret, gitt at den nye langtidsplanen implementeres
Ingen enkel reise
Reisen mot et femte generasjons luftforsvar vil ikke bli enkel. Det er mange skjær i sjøen og ting kommer ikke av seg selv. Vi har imidlertid ikke all verdens tid. Fremtiden er nå! I 2025, når F-35 er FOC, vil det norske Luftforsvaret i all hovedsak bestå av våpensystemer som er mer eller mindre “state of the art”. Teknologisk vil vi være fullt på høyde med de beste i verden. Vi kan også bli et av de få reelle femte generasjons luftforsvar i verden, gitt at vi makter å utvikle de andre byggesteiner parallelt. Sett i marsj – retningen er gitt!