Kald krig-senter mangler F-16
SOLA SJØ
I den nye tusen kvadratmeter store utstillingshallen er samtlige av Luftforsvarets jetfly fra det første De Havilland T11 Vampire til det supersoniske Northrop F-5 Freedom Fighter utstilt med unntak av F-16 og kalibreringsflyet DA-20 Jet Falcon.
– I Flyhistorisk museum håper vi fortsatt å få tildelt et av de gjenværende F-16-flyene i norsk eie. Museet er i stadig dialog med Forsvarsdepartementet om å få en slik gave fra myndighetene, sier Egil Endresen som er styreleder i stiftelsen Flyhistorisk musem, Sola, til LUFTLED.
Endresen som også er prosjektleder for nybygget til flymuseet understreker at en mulig tildeling av en F-16 vil gjøre kald krig-samlingen komplett av norske militære jetfly i Sola sjø. Han er klar over at Romania har kjøpt 34 stykker av den norske F-16-flåten samtidig som seks fly er donert til Ukraina.
– Hittil har Flymuseet i Bodø og Flysamlingen på Gardermoen fått hvert sitt fly. Av de øvrige norske F-16 håper vi fortsatt på å bli tilgodesett med et av flyene som ikke er aktuelt å selge til utenlandske kunder, understreker styrelederen.
Han opplyser at hovedfagstipendiat Sondre Hvam fra Bryne har skrevet informasjonstavler til hvert av de utstilte jetflyene. I tillegg har Hvam på tavlene også omtalt noen av pilotene som fløy de aktuelle flyene.
Vi håper fortsatt på å få tildelt et av de gjenværende F-16 flyene
Endresen påpeker at museet i Sola sjø er svært takknemlig over å ha fått et av de norske, utrangerte Westland Sea King-redningshelikopter til samlingen. Helikopteret som har tjenestegjort i nesten 50 år i redningstjenesten i Norge, ble nylig overtatt av Sola-museet fra Luftforsvaret.
Maskinen var i flere år stasjonert ved 330. skvadron på Sola. Den er nå utstilt i den gamle hangaren som tyskerne bygget i Sola sjø under krigen og som senere var tilholdssted for 333. skvadrons Catalina – og Albatross-fly.
Totalt har Flyhistorisk museum en samling på mer enn 30 historiske luftfartøy. Blant de mest sjeldne flyene er et tysk jagerfly av typen Messerschmitt Bf 109 og et norsk bombefly av typen Caproni 310, også kalt Klippfiskbomberen. Begge flyene var i sin tid stasjonert på Sola.
Nybygget til Flyhistorisk museum til 12 millioner kroner er koplet sammen med den opprinnelige utstillingshangaren med en foaje som skal inneholde resepsjon, kafe, butikk, toaletter og rom til undervisning og konferanser. Denne del av nybygget skal etter planen åpnes 9. april 2025 som er 85 års-dagen for det tyske overfallet på Sola flyplass og Norge. Museet hadde i fjor 9119 besøkende.