Hopp til innhold

Tilbake til arkivet

Anders Fjellestad Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvarets mediesenter nr. 3 Desember 2017

Fremtiden kom flyvende

Med prominente gjester fra hele verden, presse og en del nysgjerrige Ørland-tilsatte, ble Norges nye kampfly ønsket offisielt velkommen fredag 10. november. Slik var den historiske dagen.

Tema: F-35
Lesetid: 7 min

Endelig, etter år med venting, utredninger og omfattende planlegging, kom Norges tre første F-35 kampfly hjem til Ørland fly­stasjon fredag 3. november. Men den virkelig store feiringen skjedde først en uke senere, da Luftforsvaret inviterte til storslått åpningsmarkering i hangar E på Ørland flystasjon. Og feiringen ble en stor opplevelse for de flere hundre inviterte gjestene.

Celebre gjester

I dagene før velkomstseremonien var det hektisk ­stemning inne i hangaren. Lys- og lydanlegg ble ­montert i taket, og en stor scene ble reist i det ene ­hjørnet. En tribune med 560 sitteplasser ble også satt opp inne i hangaren. Alt for å gjøre seremonien så storslått og profesjonell som mulig. Til begivenhetene hadde Luftforsvaret invitert over 400 gjester – blant annet Hans Majestet Kong Harald, NATOs general­sekretær Jens Stoltenberg, statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og utenriks­minister Ine Eriksen Søreide. I tillegg var en rekke forsvarstopper på plass, blant dem forsvarssjefen og alle grensjefene. Vert for hele arrangementet var sjef Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland. Festdagen på Ørland sammenfalt dessuten med Luftforsvarets 73-årsdag, og dermed var det to grunner til å feire denne dagen.

– En bedre bursdagsgave enn det vi har fått i dag, kunne det neppe være mulig å få, sa en fornøyd general­major Tonje Skinnarland da hun åpnet velkomst­seremonien i hangaren.

Fløy festen i gang

Men det virkelig store høydepunktet kom nok allerede før seremonien inne i hangaren. Like før klokken 12.30 skrev Luftforsvaret historie da F-35 tok av fra norsk jord for aller første gang. Bak stikkene satt Thomas «Timber» Harlem, sjef for den nye taktikk- og treningsskvadronen på Ørland, og Ståle «Steel» Nymoen, sjef for 332 skvadron på Ørland. De to skvadronsjefene ble også de første norske F-35-pilotene til å fly i norsk luftrom, og møtet med røft, norsk høstvær kom overraskende på de norske pilotene.

– Det var veldig annerledes å fly her enn i USA. På utsjekken min i USA var det 40 grader, og her var det nærmere null. Det gjør at motoren får veldig mye mer skyvekraft. Jeg skvatt faktisk litt da jeg «dro på» i dag, for det røsket godt i flyet, sa «Timber» etter den historiske flyturen.

Og de to flyverne ga ­publikum og presse et forrykende show ­utenfor hangaren. Flere ganger skar de to ­F-35-ene over himmelen med ­gjester, presse og Ørland-ansatte som ­forventningsfulle tilskuere. Regn, vind, skyer og noen veldig få solgløtt gjorde oppvisningen til en kald forestilling, men få brydde seg om det hver gang kampflyene dro over flystasjonen. Blant tilskuerne var forsvarssjefen, stats­ministeren og NATOs generalsekretær. Et historisk skue ble det også da to F-16 kom flyvende over Ørland, med de to F-35-ene like bak.

Etter å ha showet over flystasjonen, dro kampflyene sørover for å ta imot et av 717 skvadrons DA-20-fly. Om bord satt kongen og utenriksministeren, og de landet ved 13.15-tiden. Få minutter senere kunne kongen stige ut av flyet og gratulere alle de stolte fremmøtte på Ørland.

Arrangementet var kun åpent for inviterte gjester og utvalgte ansatte ved flystasjonen. Men både NRK og TV2 sendte direkte, og dermed kunne alle interesserte følge begivenhetene fra Ørland.

Showstart

En time etter kongens ankomst startet den offisielle mottakelsesseremonien inne i hangar E. Anført av toner fra Luftforsvarets musikkorps, inntok kong Harald plassen sin på tribunen sammen med forsvarsfolk, politikere og presse. Deretter inntok trompetist Ole Edvard Antonsen scenen og åpnet seremonien med Svalbard-fanfaren og sin egen­komponerte «Vidda» – et stykke som nærmest har blitt Luftforsvarets nasjonalsang. Antonsen spilte også «Vidda» under den offisielle utrullingen av Norges første F-35 i Forth Worth i Texas i september 2015.

Nestkommanderende i Luft­forsvaret, brigader Aage Lyder Longva, var konferansier under seremonien, mens sjef Luftforsvaret åpnet rekken av talere. Og det var en stolt generalmajor som kunne ønske velkommen til den historiske dagen.

– Vi har nå ti norske fly totalt. Innføringen av F-35 og opplæringen av personell går etter planen. Beviset for dette har dere fått sett og hørt i dag, sa Skinnarland og siktet til «Steel» og «Timber»s flyshow en times tid tidligere.

For luftsjefen var det nærmest uvirkelig å endelig kunne hilse F-35 velkommen og trakk linjer tilbake til en lignende dag for nesten 38 år siden.

– F-16 har tjent oss godt siden da og vært en suksesshistorie. Også den gang valgte vi å satse på moderne ­teknologi, og jeg er helt overbevist om at F-35 blir den samme suksess­historien, sa hun og la til:

– Det vi har sett her i dag, er ­starten på fremtidens luftforsvar. Mange har lagt ned betydelig arbeid for å komme her vi er i dag, en stor takk til alle som har vært med på gjøre dette mulig, sa Skinnarland og understreket at F-35 blir en kapasitet for hele Forsvaret.
Nå skal F-35 testes grundig før de skal begynne å operere i 2019. I perioden 2019–2022 skal F-35 operere sammen med F-16, og etter 2022 skal F-35 operere helt på egen hånd. Da takker F-16 av etter over 40 års tjeneste for Forsvaret og Norge.

Norge ligger i et svært strategisk, ­geografisk område. Det norske luft­forsvaret har mulighet, ansvar og ­forpliktelse til å sikre nasjonal trygghet, så vel som sterke allianser i NATO. Viseadmiral Mathias Winter, sjef for det internasjonale F-35-programmet

NATO-samvirke

Statsminister Erna Solberg understreket viktigheten de nye kampflyene vil få for samarbeidet med resten av NATO.

– I dag markerer vi en stor milepæl for norsk forsvarsevne. F-35 vil tilføre Forsvaret evner vi aldri tidligere har hatt, og kampflyene vil styrke hele Forsvaret, sa Solberg og la til:

– Norge er NATO i nord, og kampflyet F-35 er et fellesprosjekt. Dette gir oss mulighet til å samvirke med andre NATO-land, samtidig som vi kan skaffe oss kapasiteter vi aldri kunne ha skaffet på egen hånd, sa statsminister Solberg.
Hun gledet seg over at kampflyprogrammet også har gitt milliard­kontrakter til norsk industri. Det samme gjorde NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg:

– På Kongsberg står det en kompositt­fabrikk som leverer materiale og deler til F-35-fly over hele verden, mens Kitron i Arendal leverer avansert elektronikk til kampflyene. Etter hvert vil F-35 også utstyres med norskutviklede Joint Strike Missile, sa Stoltenberg og la til at F-35 vil styrke det transatlantiske samarbeidet.

– Norske piloter vil bli videreutdannet i USA, allierte fly vil komme til Ørland for å trene. Vi deler kunnskaper og øver sammen. Flyene gjør Atlanterhavet smalere, og det er en styrke for NATO og for Norge, sa Stoltenberg.

– Å fly F-35 er helt rått, og det er en ­formidabel maskin med mye krefter. Når du sitter i flyet, får du et situasjons­bilde over det som skjer på land og i ­luften, som jeg ikke har vært vant til tidligere. Vi kan ta avgjørelser basert på mye bedre informasjon, enn vi det vi har kunnet gjort til nå. Martin «Tintin» Tesli, Norges øverste ­nasjonale representant på Luke Air Force Base i USA

Teppefall

Det store høydepunktet under den storslåtte åpningsseremonien var ut­vilsomt teppefallet som avduket det tredje av flyene. Flyet hadde blitt trillet inn i hangaren kvelden før og stod gjemt bak et svart teppe ved siden av scenen. Mens Luftforsvarets musikkorps spilte en spesiallaget festfanfare, falt teppet og det nye kampflyet ble avduket i et spektakulært show av lys og røyk.

Etter taler av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, sjef for det fler­nasjonale F-35-programmet viseadmiral Mathias Winter og Ørland-ordfører Tom Myrvold, gikk ordet til forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen. Han la vekt på rollen kampflyene vil få for hele Forsvaret.

– Med sin stealth-teknologi, unike overlevelsesevne og avanserte sensorer vil F-35 utgjøre kjernen i vårt ­moderne forsvar de neste 40 årene. Det er Luftforsvaret som har gleden av å motta flyene, men kapasiteten vil støtte hele Forsvarets virksomhet. Flyene vil kunne støtte i strid, både i luften, på land og til havs. De avanserte sensorene gjør at F-35 kan operere i et nettverk sammen med de øvrige digitaliserte plattformene i ­Forsvaret. Slik kan vi dele informasjon plattformene imellom og med beslutnings­tagere, sa forsvarssjef Bruun-Hanssen.

Forsvarssjefen understreket også at hele Forsvaret må jobbe målrettet sammen for å lære seg flyet å kjenne og utnytte flyenes egenskaper.

– Dette krever utdanning, trening og testing på mange nivåer i Forsvaret. Det er fortsatt mye arbeid som gjenstår før vårt nye kampflyvåpen står klart til å operere, sa admiralen.

– F-35 kommer til å løse både luftroms­kontroll og suverenitetshevdelse på en helt annen måte enn det F-16 har gjort. – Det er ikke bare Luftforsvarets nye kampfly, det er Forsvarets nye kampfly. Det betyr at F-35 kommer til å være både ryggrad og spydspiss i hele Forsvaret. Ståle «Steel» Nymoen, sjef for 332 skvadron på Ørland

Medaljeoverrekkelse

Forsvarssjefen benyttet også ­anledningen til å takke alle som har stått på for å komme dit kampflyprogrammet er i dag. Særlig trakk han frem general­major Morten Klever som har jobbet med kampflyprosjektet i en årrekke. Siden 2014 har Klever vært programdirektør for det norske kampflyprogrammet.

– Han har gjort en formidabel innsats som krever respekt, og han fortjener anerkjennelse for at vi står her i dag – helt i henhold til tidsplanen, sa forsvarssjefen og ba Klever komme opp på scenen for å motta forsvarsmedaljen med laurbærgren.
Forsvarssjefen gratulerte også Luftforsvaret med 73-årsdagen.

– Det var en god plan tilbake for fire år siden, da noen lanserte dette som en mulighet. Det er veldig hyggelig at vi kan markere to sånne begivenheter på én gang. Takk til Luftforsvaret for dagens arrangement. Vel blåst, eller «bravo zulu» som vi sier i Sjøforsvaret, avsluttet ­forsvarssjefen.

Etter den timelange seremonien i hangar E, ble kong Harald geleidet ut av generalmajor Tonje Skinnarland. Men selv om seremonien var over, fortsatte feiringen med offisiell middag for både de inviterte gjestene og ansatte på Ørland.

Når festlighetene og festtalene nå har lagt seg, kommer imidlertid alvoret og hverdagen tilbake til Norges nye kampflybase. For nå begynner jobben med å gjøre F-35 klare til å operere for Norge og NATO.

annonse