Jubel på jubileumskonsert
Luftforsvarets musikkorps viste seg fram som en svært sprek 200-åring da korpset spilte jubileumskonsert på Byscenen i Trondheim. Korpset skapte jubel i salen med en mangfoldig konsert som mikset humor og høytidelighet.

Luftforsvarets musikkorps fyller 200 år i år og feiret med storslagen konsertfest 15. februar. De 350 sitteplassene som salen rommer ble utsolgt allerede ti dager før konsertstart.
Vi rykker noen timer tilbake. Det er torsdags formiddag og duket for generalprøve i den ærverdige salen midt i Trondheim sentrum. Lengre opp i etasjene har korpset sitt hovedsete, med øvingsrom, kantine og kontorer. På generalprøven spiller musikerne gjennom kveldens program en siste gang. Mellom numrene gis det beskjeder. Lys kjøres opp og ned og mikrofoner flyttes. Siste finpuss gjennomføres. Om noen timer er det alvor. Da skal de tomme setene fylles av forventningsfulle publikummere.
Stig Førde Aarskog er en av musikerne som etter endt generalprøve skal ha noen timers pause før det braker løs. – I forkant av en slik produksjon blir det intense dager med mye lyd, fantastisk musikk og et stort engasjement fra musikerne. Etter arbeidsdagens slutt vil jeg helst ligge på sofaen å ha det stille. Men det er ikke alltid at fire- og seksåringen er med på den planen, sier klarinettisten med et smil.
Han har vært ansatt i korpset i mange år nå og er også leder i kunstnerisk råd. Han opplever at hverdagen i Luftforsvarets musikkorps passer veldig bra for en utålmodig person som han.
− Det er 28 profesjonelle musikere som er veldig sultne på nye utfordringer og alle dager er ulike. Konsertene våre er ofte innom fem-seks stilarter og oppdragene er svært varierte. Det ene øyeblikket spiller vi i sludd og minusgrader på en kranslegging, mens helga etter kan vi plutselig stå foran en fullsatt Olavshall som koker av publikum.
Publikum strømmer inn
Det har blitt kveld og vi er tilbake på Byscenen. Når dørene inn til den største konsertsalen på Byscenen åpner en time før konsertstart strømmer publikum inn. Med unummererte seter er det mange som møter opp tidlig for å sikre seg en god plass.
Publikum har i forkant av konserten blitt lovet et vidt spekter av musikalsk lekenhet med feiende marsjer, norske perler og historisk tilbakeblikk når Trøndelags eldste kulturinstitusjon skal slå på stortromma. Sammen med korpsets tidligere sjefsdirigent, Ole Edvard Antonsen, ligger det også an til virtuose krumspring.
På minuttet 19.30 entrer musikerne scenen. Den militære presisheten er selvsagt. Dirigent for kvelden er Bjarte Engeset fra Marinemusikken. Dragonregiment nr. 3`s honnørmarsj får æren av å åpne konserten. Deretter spilles Johan Svendsens Kroningsmarsch før Ole Edvard framfører Konsert for pikolotrompet sammen med korpset. Den flotte trompetkonserten sitter som den skal, og salen jubler.
Korpset har også med seg Harald Herresthal som konferansier. Som professor ved Norges musikkhøgskole, som organist, komponist, musikkanmelder, faglitterær forfatter og skattet foredragsholder spiller Harald Herresthal en aktiv rolle i norsk musikkliv. Han regnes for å være en av de fremste ekspertene innen norsk musikkhistorie fra 1800-tallet og 1900-tallet. Innimellom spillingen skisserer han det historiske bakteppet for, og utviklingen av, det som i dag er Luftforsvarets musikkorps. Han tar publikum med på en interessant reise.
Tilstede på første rad på jubileumskonserten er også sjef en for Forsvarets fellestjenester, brigader Ole Asbjørn Fauske og sjefen for Forsvarets musikk, kommandørkaptein Arnstein Lund.
Lekenhet og utenat-spill
Etter pause blir det løsere i snippen. Slagverkgruppa lydsetter og forteller Prøysens eventyr om geitekillingen som kunne telle til 10. Eventyret, i trommeslagernes regi, bobler over av morsomme påfunn som gjør at publikum får brukt lattermusklene godt.
For første gang, utenom på militært område, framføres også nyskrevne Luftforsvarets festfanfare. Urframføringen var på Ørlandet i november, under mottakelsessermonien for de første F-35-flyene. Nå strømmer den flotte musikken ut over salen på Byscenen. Komponist Jan Magne Førde sitter i salen, og musikken ledsages av en film laget av Forsvarets mediesenter.
Flere nummer i andre avdeling spilles uten dirigent og notestativer. Det har blitt et av korpsets varemerker – å spille relativt lange og kompliserte stykker utenat. Det er krevende, men det åpner for en annen fleksibilitet og lekenhet på scenen, når musikerne kan bevege seg rundt.
Så har konserten nådd sin finale med sprelske Hunting Wabbits 2. Etterpå er det blomsteroverrekkelse og stående applaus. Så mye applaus er det, at musikerne disker opp med ekstranummer til stor begeistring fra salen.
Valget faller på Trolltog av Edvard Grieg. Det er musikere i fri dressur på scenen. Det blafrer i lyskasterne for å understreke dramatikken i musikken. Og nok en gang blir det stående applaus. Musikerne smiler fra øre til øre når de forlater podiet.
Adrenalinkick
På vei ned fra scenen huker vi tak i Stig Førde Aarskog igjen. Hvordan er følelsene i forbindelse med en så stor og viktig konsert? spør vi han.
− For en musiker så er konsertsituasjonen det man hele tiden søker mot. Egoet vårt trenger applaus og skinnet fra «spotlighten». Men samtidig så er dette noe vi gjør sammen. Det er et kollektivt samarbeid som ikke kan forklares med ord eller teorier. Når 28 musikere spiller 300 noter i sekundet i nøyaktig samme fart så må det komme fra ryggmargen. Og mye av det vi gjør på konsertene er veivalg vi aldri har tatt før, men som kommer spontant på podiet. Slike opplevelser kan til tider gi store adrenalinkick og være sterkt vanedannende. Og slik var det i kveld også! Helt magisk, sier han.
Korpssjef og oberstløytnant Marius Johansen er en av fire administrativt ansatte i korpset. − Vi i Luftforsvarets musikkorps er stolte over å støtte Forsvaret og spesielt Luftforsvaret, og å være forsvarsgrenens ansikt utad. Tilknytningen til Luftforsvaret siden 2006 har gitt korpset et klart og tydelig fokus og dedikasjon i vår oppdragsløsning, sier Johansen og tilføyer: − Det oppleves som ærefullt å få være sjef for Luftforsvaret musikkorps i jubileumsåret 2018.
− Luftforsvarets musikkorps er landets mest vitale 200-åring, sier produsent Ingunn Moslet, uten å skjule begeistringen over den forrykende kvelden. – Det er veldig positivt og variert å jobbe med dette korpset, tilføyer hun.
Noen minutter senere, huker vi tak i to publikummere som er på vei ut døra, for å høre hva de synes om konserten:
− Det var en veldig bra konsert med mange stjerner på scenen. Jeg likte så godt miksen av det stramme militære og det uformelle, sier Vebjørn Halvorsen. Fra nabosetet kommer følgende kommentar fra Wenche Hals Kulset: − Det er veldig artig å se korpsmusikere bevege seg på scenen, og eventyret var kjempemorsomt. En knallbra konsert!