Luftstyrkene gjør NATO tryggere
Luftforsvarssjefen sier luftstyrker er avgjørende for NATOs evne til å avskrekke motstandere og forsvare sine medlemmer. Det får de trent på under øvelse Trident Juncture.

NATO-øvelsen Trident Juncture pågår for fullt – også i luften. Fredag var luftforsvarssjef Tonje Skinnarland og Trident Juncture-sjef James Foggo på besøk på luftforsvarsbase Bodø.
Herfra er norske F-16 i døgnkontinuerlig beredskap for NATO. Dersom et ukjent fly dukker opp i nærheten av norsk luftrom, er jagerflyene i luften i løpet av et kvarter for å identifisere ethvert ukjent fly. Oppdraget heter quick reaction alert (QRA) og er et viktig bidrag i NATOs tilstedeværelse i nordområdene. Det visste admiral Foggo å sette pris på: – Jeg er veldig stolt og glad for å være i Norge, og ekstremt glad for at Norge er en så god venn og alliert, sier Foggo.
KOMPLEKSE OPERASJONER
Under storøvelsen er det ekstra høy aktivitet ved basen. Hver dag lander og letter fly fra mange av deltakernasjonene her. Flyene overvåker øvelsesområdet og støtter land- og sjøstyrkene i øvelsen. Også Ørland hovedflystasjon og Andøya flystasjon er viktige baser for de allierte luftstyrkene under Trident Juncture.
– Fra disse basene når vi enkelt ut til treningsområdene i Norge, Sverige og Finland, og nesten uten kommersiell flytrafikk. Det gjør at vi kan trene og utføre komplekse luftoperasjoner i røffe, nordiske vinterforhold, sier generalmajor Tonje Skinnarland.
– GJØR NATO TRYGGERE
Under besøket fikk hun og Foggo se jagerfly fra mange av deltakernasjonene. Blant dem var kanadiske F-18, tyrkiske F-16, italienske Typhoon Eurofighter, franske Mirage 2000, svenske Jas Gripen og spanske F-18. Luftforsvarssjefen sier øvelsen allerede har vist at
NATO leverer på sine kjerneoppdrag.
– Vi viser at vi kan trene hele spekteret av luftkapasiteter innad i NATO. Ved å samle alle her i Nord-Norge får vi verdifull trening, og vi gjør alle NATO-land tryggere ved å holde Trident Juncture 2018, sier Skinnarland.
Hun sier det er både et privilegium og krevende for Norge å være vertsnasjon, men så langt har hun fått utelukkende positive tilbakemeldinger fra de andre deltakernasjonene. – Det hadde ikke vært mulig å få dette til uten den formidable innsatsen soldater og ansatte i Luftforsvaret har lagt ned hittil. Jeg er stolt over å være sjefen deres, sier Skinnarland under besøket i Bodø.
TROVERDIGHET
Generalmajor Skinnarland takket også Foggo for lederskapet under øvelsen. – Dere har vist oss at en flernasjonal NATO-styrke kan deployere og forsvare et medlemsland i en artikkel 5-operasjon. Det gir NATO troverdighet og viser for Norge og andre allierte at alliansen er beredt på svare på enhver trussel.