Luftforsvaret – mot nye høyder i space?
Norge har vært og er fortsatt en liten nasjon i romfartssammenheng, men har i mange tiår vært en betydelig bruker av «romtjenester» både i luften, på land og på sjøen knyttet til både sivile og militære formål. Som på så mange andre områder innenfor utvikling av teknologi, har romfartsteknologien i stor grad vært drevet fremover av militære behov.

I 2016 ba Stortinget Regjeringen om å utarbeide og levere en ny romfartsstrategi. En slik strategi er fortsatt ikke utarbeidet, men det forhindrer ikke at arbeidet med nasjonal romfart blir prioritert. Vi må allikevel være så ærbødig å si at en strategi for norsk romfart bør ha et noe lavere ambisjonsnivå enn super- og stormaktene omtalt ovenfor. Det er en stor tverrsektoriell interesse knyttet til romsegmentet i Norge, og Forsvaret er en viktig aktør. Rent teknologisk har forsvarssektoren gjennom FFI bevist at vi er i verdensklasse. I konkurranse med 58 andre globale aktører, har FFI utviklet en sub-surface radar til et NASA-prosjekt som skal studere grunnvann, is, grunnfjell og jordsmonn på planten Mars. Dette sier mye om det nasjonale potensialet.
Krever prioritet
Luftforsvaret har deltatt i en arbeidsgruppe ledet av FD som har utarbeidet målsettinger for militær romvirksomhet for å en bedre utnyttelse av rombaserte kapabiliteter. Kommunikasjon, navigasjon og overvåking (CNS) er grunnleggende for Forsvarets evne til å etablere tilstrekkelig situasjonsforståelse og gode beslutningsprosesser.
Norge har et ansvar for både myndighetsutøvelse og suverenitetshevdelse i nord og Arktis. Evne til å gjennomføre operasjoner, drive maritim overvåkning og å kunne kommunisere står sentralt. I dette området er infrastrukturen dårlig, samtidig som aktiviteten øker1.
Oppdrag for myndighetsutøvelse og suverenitetshevdelse må løses med flere av Forsvarets plattformer som fregattsystemet og Kystvakten (inkl. NH90), maritime patruljefly (MPA) og kampfly i kombinasjon med rombaserte kapabiliteter, samt evt. fremtidige fjernstyrte plattformer (RPAS). Døgnkontinuerlig tilstedeværelse med disse kapasitetene er krevende, og derfor vil en satsning på relevante romkapasiteter bedre kunne ivareta mye av overvåkingen. Håndhevelse krever uansett fysisk tilstedeværelse. Jo bedre overvåkingen fra rommet er, desto mer effektivt og målrettet kan Forsvarets ressurser prioriteres, posisjoneres og anvendes. For å understøtte sitt ansvar har Norge en uttalt politisk ambisjon om å være ledende innen romvirksomhet i Arktis2.
Forsvaret har nytte av at en slik ambisjon blir realisert for å ivareta landets interesser. Men, dette er en heftig ambisjon som krever prioritet for å lykkes. Fra et luftforsvarsperspektiv vil den største utfordringen sannsynligvis være knyttet til operasjoner med RPAS, noe jeg utdyper senere i artikkelen.
Et effektiv luft- og missilforsvar krever sikker tilgang til og anvendelse av rombaserte data, leveranser og tjenester
Luftforsvaret i en tilbaketrukket rolle
Viktig operativ støtte
Trusler og sårbarheter
Ambisjonen: ledende i Arktis
Sammenlignet med mange andre lands luftforsvar, er Luftforsvaret i en mer tilbaketrukket rolle i rommet
Den norske romambisjonen om å være ledende innen romvirksomhet i Arktis, vil kunne løse sentrale problemer fra et luftforsvarsperspektiv. Dette krever anskaffelse av og/eller tilgang til polare satellitter, der Forsvaret kan ha kontroll på sendere/mottagere. Videre må informasjonsflyten være sikker og robust for å styrke vår evne til å overvåke, innhente og anvende informasjon fra arktiske strøk. Med dagens manglende dekning nord av Nordkapp, vil man ikke kunne ta ut fullt potensiale av verken RPAS eller de andre plattformene som opererer nord i nordområdene og i Arktis. Satellittjenester ifm. posisjon, navigasjon og tid (PNT) vil fortsatt være viktig for systemene ombord i luftplattformene, og seigheten knyttet til bruk av PNT må derfor økes.